dissabte, 8 de juliol del 2023

[TD2] - 6 Claus per a un correcte roll


Primer vul dir que hi ha moltes menes de roll, pero en qualsevol cas sempre hem de recordar aquests sis punts bàsics, TIPS en diuen ara.

1.    Sota l'aigua, sobretot tranquilitat

Ara ja hem bolcat, si ens precipitem, si ens posem nerviosos, no sortirà el roll i encara serà pitjor, ens cansarem.  En primer lloc, el mes important tranquilitzar-nos, i després és orientem.


 

2.    Estic ben ajustat al caiac?

Hem bolcat, estem cap per avall i, cal verificar que estem ben ajustats al caiac.  Si no és aixì, agafem la banyera i ens ajustem, com si ens poséssim els pantalons, això si, sense perdre la pala. 

 

3.    Posició inicial

Inclinem el tronc cap endavant, és molt fàcil que el cos se'n vagi cap enrere quan bolquem.

Posem la pala paral·lela a la piragua per l'esquerra. La mà dreta s'acosta al genoll esquerre, i posem el full del davant lleugerament inclinat cap amunt, "desaccelerant la moto".

Cal aconseguir que la pala estigui completament fora de l'aigua, hem de sentir la línia de l'aigua als canells abans d'iniciar el moviment circular de la pala per la superficie se l'aigua.

 

4.    Desplazament circular

Al moviment circular de la pala, el tronc està arquejat cap a la superfície, amb el cap mirant cap a la fulla de la pala que es desplaça per la superfície, fins a quedar perpendicular al caiac.

 

5.    Cop de cadera, coordinat amb el recolzament de pala

El cop de maluc és fonamental. Sense cop de maluc no hi ha roll.

Amb el cop de maluc canviem la torsió del cos, que ara s'arqueja cap avall amb el cap mirant cap al fons. En aquest moment es redreça la piragua, i nosaltres mantenim actiu el genoll i maluc dret (si sortim per la dreta), que es desplacen cap al pit.  La cama esquerra roman relaxada.

 

6.    El cap és el darrer que surt.

És el moment de redreçar-nos, podem fer-ho de 3 maneres segons la posició del cos

Sortida per davant

En aquest cas, quan redrecem el caiac, el tronc continua plegat cap avall i cap endavant. El cap, mirant cap a la fulla submergida de la pala, passa fregant la part davantera de la banyera del caiac, enganxada al més possible a la part davantera de la coberta.

Sortida lateral

En aquest cas, en el moviment d'elevació del tronc, el colze dret s'acosta al casc de la piragua, mentre el cap es queda inclinat mirant la fulla de la pala que és a l'aigua.

Sortida per darrere

El tronc i la mirada segueixen el moviment circular de la pala. El moviment finalitza amb l'esquena enganxada a la part posterior del caiac. És important no aixecar-nos fins que el caiac estigui estabilitzat.

Si aixeques el cap, bé sigui per respirar o per impulsar el moviment de redreçar-nos, necessitarem molta força bruta per elevar-nos i, no sempre ens en sortirem.



Ens veiem a l'aigua
per cert
Nosaltres també palegem tot l'any


 

Com hi podeu participar?

Si voleu coneixer les activitats que us proposem no deixeu de mirar e la pestanya del calendari. Si voleu proposar una activitat o demanar mes informació podeu enviar un em@il a

kayak.andorra@gmail.com

amb les vostres dades, i us respondrem el mes aviat possible.