dilluns, 2 de setembre del 2019

2019.06.19 - Volta a Menorca en caiac de mar.

Dia 6 - de Cala Morell a Cala Santandria


Avui ens aixequem d'hora com gairebe cada dia, bé no tots, alguns, els que ahir van anar de copes triguen un xic més a aixecar-se. Després d'esmorzar estibem tot el material als nostres caiacs i sortim. A en Josep se'l veu força millor.


Hem de calcular unes 3 hores a un ritme suau però sense parar de palejar per arribar al port de Ciutadella. Navegarem sota els imponents penya-segats i el far de Punta Nati i, al tombar cap al sud, si l'estat del mar ho permet, podrem passar sota el pont d'en Gil, un pont de roca natural espectacular.



De cala Morell fins a la Punta Nati, el mar està pla. La costa és molt abrupta, passar-la amb mala mar, pot ser un gran problema. Al girar cap al sud, el mar comença a esvarar-se, primer una mica, però a mesura que anem baixant el mar es va aixecant més. Hi ha moments que hem d'aturar al Josep, avui ell va dopat.


 

Més endavant ens creuem amb un grup de Kayak en Menorca, la seva guia em comenta que vénen de cala Blanca. Compartim també la previsió, i em confirma que avui entrarà vent del sud, la seva previsió és per a mi molt creïble.



Ens aturem uns 10 minut a Cales Piques, abans del cap d'Artutx hi ha poc espai per desembarcar. El mar s'està arrissant.


     

En passar el cap de Banyos, quedem més exposats al vent del sud. De moment encara podem navegar bé. Deixem endarrere Cala en Forcat i continuem cap a Ciutadella, el mar es va aixecant.

Quan entrem a Ciutadella, desembarquem al fons de tot del port, a prop hi ha uns restaurants, però no hi anem, ens quedem dinant el que portem sota les arcades, a recer del sol.
L'equip d'intendència a compra, a més de molta aigua i algunes altres vitualles, un parell de melons per preparar aquesta nit, meló amb pernil. Ho han fet avui per què amb la mala previsió que hi ha la tarda, volen veure'm bolcat, oi que si Jaume?

A quarts de cinc ja estem sortint de Ciutadella, no navegarem gaire.

Aquest tram és una zona turística, urbanitzada i sense gaire interès paisatgístic. A més, hem d'anar alerta al creuar la zona del port vell i el dic exterior del port nou de Ciutadella a causa del tràfic marítim que entra i surt dels ports i les urbanitzacions.

El mar s'aixeca força, tenim bones onades en direcció sud-est, gairebé de cara. El canvi de temps ha estat força ràpid i molts vaixells i moltes barques estan tornant apressadament a port. Aviat tenim el primer ensurt quan passant l'espigó de sortida una barca de motor quasi se'ns tira a sobre, sort que els pràctics del port s'interposen entre nosaltres i la barca i l'aparten del nostre camí.

El segon esglai me'l dóna en Josep, que segueix sota l'efecte de les drogues que li van posar ahir. S'acosta molt a l'espigó i ja el veig mig fent surf sobre alguna onada de rebot. Se'n surt molt bé, i el sobresalt queda únicament en un ensurt.

Prenc la decisió d'aturar-nos a Cala Santandria. Allí, ha recer del vent i de la mala mar, entrem al port i desembarquem.

Farem una remullada en una dutxa de platja i més tard unes cerveses en un bar que hi ha a tocar del sorral.

En Josep torna al CAP de Ciutadella, va amb el Miki, jo i tots suposem que vol tornar a veure a la metgessa. Quan revenen ja tornem a ser vuit, en Jordi s'ha reincorporat al grup. La gent de Menorca en Kayak l'ha recollit de l'aeroport i el deixa a Cala Santandria.

L'amo del bar ens ofereix la terrassa per dormir, però donat que està molt a prop de l'aigua, declinem la invitació i busquem una zona més a recer de la humitat. Dormirem en un jardí alt que hi ha en una zona menys urbanitzada de la cala.


Foto:  Jaume P.

A la nit preparem per sopar, meló amb pernil, i preparem el bivac. Tots estem molt contents que en Jordi hagi tornat.
Foto:  Jaume P.




Distancia recorreguda:  26,1 Km
Temps de paleig:         6h 28’

ENS VEUREM A L'AIGUA!

PER CERT

NOSALTRES TAMBÉ PALEGEM TOT L'ANY

Com hi podeu participar?

Si voleu coneixer les activitats que us proposem no deixeu de mirar e la pestanya del calendari. Si voleu proposar una activitat o demanar mes informació podeu enviar un em@il a

kayak.andorra@gmail.com

amb les vostres dades, i us respondrem el mes aviat possible.