dilluns, 9 de setembre del 2019

2019.06.20 - Volta a Menorca en caiac de mar.

Dia 7 - de Cala Santandria a Cala Fustam Cala Escorxada




Durant la nit una colla de joves fa molt soroll a tocar d'on estem, i aprop dels nostres caiacs, sort que en Miki "la feristela" els posa ferms amb uns quants crits i finalment els fa marxar.

Ens aixequem d'hora, recollim, esmorzem i a les vuit ja estem a l'aigua. Sortim en direcció sud, aprofitem que el mar torna a estar molt pla.



Quan arribem a l'extrem sud-oest, passem molt a prop del far d'Artrutx, que es troba a poca alçada per sobre del nivell del mar. Al girar el cap d'Artrutx trobem el mar una mica mogut, com gairebé sempre passa als caps, punts on conflueixen vents i corrents diferents.


Del cap d'Artrutx fins a la platja de Son Xoriguer no triguem més de mitja hora.  Continuem palejant i aviat deixem enrere la platja de cala en Bosc. Cal extremar les precaucions al passar pel canal que comunica el mar amb el port artificial de cala en Bosc, on la navegació en caiac està prohibida.
 
A la urbanització de Son Xoriguer podem comprar menjar i aigua, però a partir d'aquest punt ho podem fer cada dia, ja que a la costa sud, intercalats entre els diferents trams de costa verge, anirem trobant nuclis turístics on abastir-nos.
 
Son Xoriguer és el punt de partida cap a les platges verges de Ciutadella de Menorca:
Son Saura del sud, cala Es Talaier, cala Turqueta.
El paisatge de la costa sud és molt menys abrupte que el de la costa nord, està dominat per penya-segats de pedra calcària de mitjana alçada, de colors clars, interromputs per platges de sorra blanca, aigua turquesa i pins fins a la mateixa platja on poder descansar protegits del sol amb comoditat.

Marxem de cala Turqueta en direcció est, i arribem a cala Macarella, a l'entrada, a mà esquerra, trobem cala Macarelleta, la seva germana petita. Aquestes dues platges són autèntiques joies naturals, que avui, que malgrat que l'estiu encara no ha començat estan força concorregudes, us ho imagineu al juliol i l'agost? Tot i això són platges ideals per descansar o fer snorkel als fons de les parets verticals del costat més oriental de cala Macarella. Seguim la travessa fins a cala Galdana, espectacular i de gran bellesa però molt desmillorada a causa de la urbanització i els grans hotels que s'hi han construït. Aquí trobarem tota mena de serveis i una empresa de lloguer de caiacs a la desembocadura del torrent (després de passar un pont, just al costat d'una rampa d'avarada) on podem acudir si tenim alguna necessitat per poder continuar la travessa i on deixem els caiacs per anar a dinar.

Sortint de cala Galdana, de camí cap a cala Mitjana, passem per la cova de la Baldritja Encantada (39.932451N, 3.965269E), és la cova més llarga i profunda a la que es pot accedir en caiac al litoral de Menorca. Per trobar l'entrada haurem d'anar molt atents durant la navegació perquè sembla una escletxa més entre els penya-segats.
Donat que el mar està molt pla entrem, a partir dels 40-50 m necessitem un llum frontal perquè per la seva orientació, a la cova no hi entra ni un bri de llum. Naveguem per l'interior de la cova, fa una pudor molt forta a sofre, que ens acompanya fins al final, gairebé uns 180m.

   
Al sortir de la cova ens queden uns 15 minuts de paleig per arribar a cala Mitjana, una altra de les millors platges de Menorca, d'arena blanca i aigües transparents.

Sílvia em va comentar que es podia dormir força bé a cala Fustam, però malgrat ser una cala força maca, nosaltres acabem dormint a cala Escorxada. Els motius han estat que la platja cala Fustam estava plena d'algues i més endins, sota els arbres, feia molta pudor de fem de cavalls. Altrament, a cala Escorxada en Josep Mª va trobar un lloc molt bo i arrecerat on poder sopar i dormir.

En Josep i en Miki van a peu, seguint el cami de cavalls,  amb la part del sopar preparat, i la resta marxem amb els caiacs, jo arrosego els caiacs dels caminants. La lluna està gairebé plena, veiem el detall de les roques i les onades mentre fem la navegació de 15 minuts. Aquesta és la primera i única sortida nocturna que fem.


Entrant a Cala Escorxada, a mà dreta hi ha un antic búnquer, inicialment havíem pensat dormir allí, però ha estat millor dormir al bell mig del bosquet que hi ha a la vora de la cala.



Distancia recorreguda:  31,9 Km
Temps de paleig:         6h 49’

ENS VEUREM A L'AIGUA!

PER CERT

NOSALTRES TAMBÉ PALEGEM TOT L'ANY

Com hi podeu participar?

Si voleu coneixer les activitats que us proposem no deixeu de mirar e la pestanya del calendari. Si voleu proposar una activitat o demanar mes informació podeu enviar un em@il a

kayak.andorra@gmail.com

amb les vostres dades, i us respondrem el mes aviat possible.