dijous, 6 d’abril del 2017

2017.03.20 - Zona de confort i zona d'aprenentatge

A la zona de confort, no hi ha màgia!


Que és la zona de confort:
És aquella zona física o metafòrica o mental que et mous en un entorn que domines i controles. Les coses que passen et resulten conegudes i còmodes, en general són agradables, però no necessàriament.

En el meu cas, i parlant de la pràctica del caiac, la zona de confort és aquella situació en què no passa res, estàs bé però no succeeix res, no hi ha màgia.

Que és la zona d'aprenentatge:
És aquella zona física o metafòrica o mental en què els canvis es succeeixen, i un és capaç d'aprendre dels canvis i de les noves situacions.

Que és la zona d'incertesa:
És aquella zona física o metafòrica o mental en què els canvis es succeeixen, però excessivament ràpids perquè un pugui fer altra cosa que intentar sobreviure. En aquesta zona no hi ha possibilitat d'aprenentatge, simplement pots anar subsistint. En Grumpy, quan fem caiac, ho definiria com:
Vigencita, que me quede como estaba!


L'amplitud de la zona d'incertesa és infinita, i això fa que la nostra possibilitat d'aprendre sigui immesurable.



L'amplitud de la zona de confort i de la zona d'aprenentatge depèn de tres coses bàsicament

  • De la nostra formació.
L'estudi, l'ampliació del coneixement, comporta directament l'eixamplament de la nostra zona de confort, i de la nostra zona d'aprenentatge. Cal fer esment que mentre engrandeixes el coneixement perceps que la zona d'incertitud es va ampliant i tens més camins per recòrrer.

  • De la nostra capacitat per estar.
Si som capaços de concentrar-nos en el nostre present, en el que fem en un moment donat, observarem que les zones de confort i aprenentatge creixen.

Quan es practica un esport a la natura o quan tens un projecte per tirar endavant, cal que ser capaç de deixar darrere les angoixes del nostre dia-dia per així ser capaç de centrar-te en el aquí i l'ara.

Amb l'aprenentatge creix la zona d'aprenentatge, la zona de confort i 
descobreixes amb sorpresa que també creix la zona d'incertesa.

  • Del nostre estat d'ànim.

El nostre estat d'ànim influeix en el mateix sentit en la grandària de les nostres zones d'aprenentatge i confort.


En resum, és important recordar també que no sempre cal estar en la zona d'aprenentatge, si el nostre estat d'ànim no és l'adequat, o la nostra capacitat d'estar està minvada, romandre a la zona de confort per millorar-los ambdós és una bona opció.



Quan jo vaig començar a fer caiac al mar o a la piscina, si algú m'hagues dit que m'havia de ficar en un lloc com el de la imatge, jo l'hi hauria preguntat si s'havia tornat boig. Aquest febrer, jo baixava per allí, òbviament, no és la meva zona de confort, però si és la meva zona d'aprenentatge.


ENS VEUREM A L'AIGUA!

PER CERT,

NOSALTRES TAMBÉ PALEGEM TOT L'ANY

Com hi podeu participar?

Si voleu coneixer les activitats que us proposem no deixeu de mirar e la pestanya del calendari. Si voleu proposar una activitat o demanar mes informació podeu enviar un em@il a

kayak.andorra@gmail.com

amb les vostres dades, i us respondrem el mes aviat possible.